Үер, усны аюулаас сэргийлье

ҮЕРИЙН ГОЛОМТОД АЖИЛЛАЖ БУЙ ҮЕД ДАРААХ ЗӨВЛӨМЖИЙГ ХЭРЭГЖҮҮЛНЭ ҮҮ

  1. Үерийн голомтод ажиллаж байгаа хүмүүс дараах тохиолдолд гарын ариун цэврийг сайтар сахих
  • Үерийн усаар бохирдлогдсон хоол хүнс, эд зүйл, усанд хүрсний дараа
  • Хоол бэлтгэх, идэхийн өмнө
  • Анхны тусламж үйлчилгээ үзүүлэхийн өмнө болон дараа гараа савандаж,  цэвэр усаар сайтар угаана
  • Спиртэн суурьтай гар халдваргүйжүүлэгчийг гар угаах нөхцөл бүрдээгүй үед хэрэглэх

 

  1. Ажиллах хугацаандаа гар, арьс салстаа гэмтээхгүй байх, халдвар дамжихаас сэргийлэх
  • Ил шархтай бол үерийн ус руу орохгүй байх
  • Усны хамгаалалттай шархны наалт хэрэглэх, боолт хийх
  • Савантай цэвэр усаар шархаа цэвэрлэж, бохирдуулахаас сэргийлэх
  • Хэрэв шарханд улайх, хавдах зэрэг шинж тэмдэг илэрвэл даруй эрүүл мэндийн байгууллагад хандах
  1. Хувийн хамгаалах хувцас өмсөх
  • Арьс, салстаа гэмтээхээс сэргийлж, резинэн бээлий, урт түрийтэй  усны гутал, нүдний шил, амны хаалт хэрэглэх
  • Хамгаалах хувцасны бохирдсон хэсэгт аль болох хүрэхгүйгээр бээлийтэй гараар гадагш нь хуйлах маягаар тайлан бохирын уутанд хийх
  • Жавелионы 0.03%-0.06%-ийн уусмал /10 литр усанд 2 болон 4 ширхэг/ бэлтгэж, гутал, хувцасны гадаргууг шүршиж халдваргүйжүүлэх
  1. Бохирлогдсон хоол хүнс хэрэглэхээс татгалзах
  • Үерийн усаар бохирлогдсон хоол хүнсийг шууд хаях, хэрэглэхгүй байх
  • Ундны усыг баталгаат газрын ус, савласан ус, буцалгасан ус хэрэглэх
  1. Химийн бодис агуулсан бүтээгдэхүүнтэй харьцсан бол арьс салстаа савантай, цэвэр усаар угаах

 

  1. Могойнд хатгуулах, шумуул, шавьж, мэрэгч амьтанд хазуулахаас сэргийлэх, шавьж үргээх бодис хэрэглэх
Бусад мэдээ